Petua

Dua nikmat yang tidak akan kenyang di dunia ini:
mencari harta dunia dan mencari ilmu

Sunday, September 6, 2009

Salam, cedok sedikit untuk peringatan tazkirah Ramadhan.”Mahabbahnya Tuhan Kita”

Sedar tak sedar kita sudah berada di pertengahan bulan Ramadhan dah, dan tinggal hanya tidak sampai 12 hari sahaja lagi untuk kita berpuasa dan untuk mengejar kerahmatan, kemuliaan pada bulan ini. MasyaAllah, bulan yang Allah bagi ini amatlah berharga nilainya. Apakan tidaknya, kalau kita fikirkan secara tersirat, betapa pemurahnya Allah SWT ini. Tatkala setiap pagi, petang dan malam, dan tidak terkira waktu Dia bagi rezki, nikmat dan sebagainya kepada kita, dan bak kata ulama’, jika kita menghabiskan masa kita, setiap saat, setiap detik masa kita di dunia ini dalam kehidupan kita ini untuk hanya beribadat, baik solatnya puasanya,dan berzikir mengingati Allah, dan hanya tujuannya semata-mata untuk membalas jasa Allah SWT ini, nescaya masih lagi tidak mencukupi dengan apa yang kita buat untuk dibandingkan nikmat yang Allah SWT kurniakan kepada kita semenjak kita belum lahir, dan selepas kita lahir, semasa kita hidupnya, dan selepas kita mati sekali pun.

Dan juga, jika kita buat dosa, sebanyak-banyaknya di atas muka bumi Allah SWT ini sebelum kita meninggal dunia,,kita masih lagi diberi peluang untuk ‘redeem ‘ balik dosa ini sebelum kita meninggal. SubhanaAllah, mahabbahnya Allah SWT kepada makhluknya ini.

Tidak cukup dengan ‘Taubah’, Allah bagi lagi,subsidi-subsidi kepada hambaNya, dan banyak lagi dividen-dividen yang kita akan dapat selepas penat mengerjakan ibadah,tidak kiralah melalui solat sunatnya, zikirnya, tilawah qurannya dan banyak lagi. Kalau nak kita hitungkan pahala-pahala dan gandaan-gandaannya ini, nescaya tidak terhitung ganjaranya ini. MasyaAllah, tabarakkallah. (kita nak apa lagi ?)

Allah SWT nak bagi senang hambaNya untuk beribadah semasa kat dunia ini, dalam setahun kita ada 12 bulan, kalau 3 atau 4 bulan kita hidup penuh dengan dosa kepada Allah SWT, Dia bagi lagi satu bulan untuk kita bertaubah,dan boleh kita gandakan ibadah kita atau lebih dikenali sebagai bulan ‘Express pahala” in short run. Seperti Hadis yang diriwayatkan (maaf lupa matan dan sanad), mafhumnya, setiap amalan kebajikan kita pada bulan ramadhan ini akan digandakan setiap satu dengan sepuluh pahala. Subhanallah, (Anta Ghaniyyul ya Allah, wa ana fakir)

Dan dalam, bulan ramadhan, ada satu malam yang cukup misteri, yang menjadi rebutan kepada semua hambanya yang soleh dalam hendak kita mengabdikan, mendekatkan diri kita kepada Allah SWT, jadi, apakah malam itu?

Subhanallah, alhamdullilah, Allahhuakbar. Tidak terhitung ganjaranya, saya yang menulis ini pun tidak tertulis bertapa banyaknya ganjaran-ganjaran hebat yang Allah hendak bagi kepada kita , bak kata orang “ganjaran milineum for the year,”. Tetapi Allah bagi Millineum for our life..astagfirullah..

Jadinya, saya tanya pada diri saya, saya nak apa lagi??, hidup ini senang dah, kita tak per;lu buat apa-apa dah, Orang dah bagi semua dah. Bagaikan seorang manager yang berjaya, setiap apa yang dibuatnya samada untuk diri dia, syarikatnya, atau pun kepada masyarakat, setiap perkara itu akan dinilai dan akan mendapat BONUS dan imbuhan-imbuhan.

Untuk kesekiannya, saya tak nak ambil masa yang lama bagi tuan dan puan untuk membaca artikel ini, jadinya, sebagai saudara in Islam, saya cuba berdakwah dengan mata pena melalui alam maya ini, maka segala kesulitan dan sebagainya, saya pohon ampun dan maaf kerana tidak terniat pun untuk kata kepada sesiapa pun, kecuali kepada diri saya sendiri. Moga Allah merahmati kerja ini.Amin.



“ sebagai seorang yang normal, jangan bagi hati kita mati walau sedetik pun masa kita di atas dunia ini, kerana ia kan membuka peluang kepada syaitan untuk memasukinya”

No comments: